Śniadanie wielkanocne to nagroda za wytrwanie w poście i czas spędzany wspólnie z bliskimi. Na naszych stołach goszczą jajka, żurek i mięsa, ale każdy dom ma inne sposoby ich podawania.
Święta to czas spędzony w gronie najbliższych, którego nieodłącznym elementem jest wspólne śniadanie. Zaczynamy je od podzielenia się poświęconymi dzień wcześniej pokarmami. Zwyczajem jest, że powinniśmy spróbować każdego z nich, aby nic się nie zmarnowało.
Na wielkanocnym stole królują oczywiście jajka, które oznaczają początek życia i zwycięstwo nad śmiercią. Część z nich dekorujemy wcześniej tworząc kolorowe pisanki, inne przygotowujemy na różne sposoby – faszerujemy, podajemy z sosem, w sałatce lub jako pastę. Na ciepło najczęściej serwowany jest żurek lub barszcz biały, choć w niektórych domach są inne zupy, np. chrzanowa. Nie może zabraknąć również różnego rodzaju mięs, takich jak biała kiełbasa, pieczony schab, pasztet czy pieczeń rzymska.
Ważną rolę pełnią też dodatki. Wykonany z ciasta, cukru lub masła baranek oznacza Chrystusa Zmartwychwstałego i jego ofiarę, którą złożył z siebie samego, by odkupić ludzi. Spożywany chleb jest symbolem Ciała Chrystusa, sól – oczyszczenia, a chrzan znakiem Męki Pańskiej oraz siły i hartu ducha.
Na słodkie zakończenie śniadania mamy ogromny wybór świątecznych ciast. Tradycyjnie pieczemy babki, mazurki i serniki, jednak wiele osób decyduje się także na inne wypieki, np. ciasto marchewkowe, leśny mech czy malinową chmurkę.
Polecamy także:
Wielki Piątek, czyli wspomnienie Męki Pańskiej