O rieslingu mówi się, że jest królem białych odmian winorośli. I nie ma w tym ani kropli przesady. Z tej szlachetnej odmiany produkuje się uważane przez wielu za najlepsze i jedne z najdroższych na świecie wina białe. Nic dziwnego, że dla wielu polskich winiarzy, których liczba z roku na rok rośnie, riesling stał się w ostatnich latach oczkiem w głowie.
Król białych win
15 tysięcy euro za butelkę wina? Właśnie takie ceny osiągają na aukcjach słodkie rieslingi (trockenbeerenauslese) Egon Müllera, legendarnego winiarza z Mozeli. A to tylko jeden z przykładów ogromnego wzrostu wartości win z tego szczepu, jaki dokonuje się w ostatnich latach. Jeszcze w XIX w. najlepsze rieslingi bywały droższe od czołowych win z Bordeaux czy Szampanii. Dziś król białych odmian jest na najlepszej drodze, by odzyskać tron utracony na rzecz francuskich win w XX wieku.
Skąd ten sukces? Przede wszystkim z fantastycznego profilu aromatycznego tych win. Rieslingi potrafią pachnieć pięknie brzoskwinią, jabłkiem, cytrusami, miodem, a nawet… naftą. Ta ostatnia nuta jest charakterystyczna szczególnie dla długo dojrzewających win. Na pierwszy rzut oka nie brzmi apetycznie, ale kto raz wyczuł naftę wplecioną w piękne owocowe aromaty, od razu zakochuje się w tym ekscentrycznym znaku rozpoznawczym.
Riesling, jak mówią winiarze, jest też odmianą “plastyczną”, która doskonale oddaje charakter siedliska. To oznacza, że zupełnie inaczej będzie pachniał i smakował riesling z winnicy o podłożu łupkowym, a inaczej z winnicy o podłożu wulkanicznym. Na jego smak wpłyną też różnice klimatyczne pomiędzy regionami i wiele innych czynników naturalnych. To sprawia, że próbowanie rieslinga z różnych stron świata jest jak podróż, której poszczególne etapy potrafią przynieść zupełnie inne doznania.
Polskie rieslingi docenione
Regiony słynące z uprawy rieslinga to przede wszystkich południowe-zachodnie Niemcy. W Mozeli uprawy rieslinga stanowią ponad 60% całego areału upraw. Szczególnie popularny jest również we francuskiej Alzacji, Austrii, a także niektórych regionach Australii i Nowej Zelandii. Na miejscu uprawy rieslinga dobrze sprawdzają się chłodne lokalizacje, które pozwalają wyeksponować jego cenioną, szlachetną kwasowość. Nic dziwnego, że zainteresowali się nim także polscy winiarze.
Jancis Robinson, najsłynniejsza krytyk winiarska świata, kilka lat temu nazwała rieslingi z Pałacu Mierzęcin i Winnicy Turnau „remarkable” w artykule dla Financial Time. Rieslingi z tej drugiej winnicy, której jednym ze współwłaścicieli jest Grzegorz Turnau, regularnie znajdują się w gronie najlepszych polskich win prestiżowego konkursu Polskie Korki.
Maj miesiącem rieslinga
Kulturę picia rieslinga wspierają w Polsce liczne inicjatywy promujące ten szczep. Jedną z nich jest akcja “Maj miesiącem Rieslinga” organizowana przez Winnicę Turnau.
Majowe świętowanie z rieslingiem w roli głównej to już tradycja w naszej winnicy. W tegorocznej edycji przygotowaliśmy atrakcje, zarówno dla miłośników win z tego szczepu, jak i tych, którzy dopiero chcą poznać jego walory. W planach mamy m.in. degustację online, transmisję koncertu Grzegorza Turnaua na żywo z naszej winnicy oraz konkurs – mówi Jacek Turnau, współwłaściciel Winnicy Turnau.
Riesling 2019 Winnicy Turnau to wino pachnące owocem, a jednocześnie poważne, odzwierciedlające siłę i witalność odmiany. Zachowuje swoją szlachetność, opartą na wysokiej chrupkiej kwasowości i kompozycji zapachów zielonego jabłka, limonki i cytrusów. Jego wyjątkowy charakter podkreśla aromat melona z delikatnie zaznaczoną nutą jaśminową. W smaku jabłkowo-grejpfrutowe, zdecydowane i orzeźwiające, z potencjałem na kilkuletni rozwój w butelce.
Winnica Turnau – wielokrotnie nagradzana polska winnica powstała w 2010 roku. Zrodzona z przyjaźni, pasji i rodzinnych tradycji. Nad tworzeniem win będących ekspresją regionu czuwa doświadczony zespół winiarzy i enologów.
Winnica Turnau została założona przez Zbigniewa, Grzegorza i Jacka Turnauów oraz Tomasza Kasickiego w Baniewicach w województwie zachodniopomorskim. Sięgające 2010 roku nasadzenia oraz remont dziewiętnastowiecznego budynku gospodarczego pozwoliły na stworzenie nowoczesnej winnicy z własną przetwórnią. Obecnie Winnica Turnau liczy sobie 34 hektary, na których uprawiane są takie szczepy jak riesling, chardonnay, hibernal, solaris, pinot noir, rondo i regent.
Jacek Turnau – od kilku lat zarządza Winnicą Turnau. Związany z projektem od samego początku. Poza stałymi obowiązkami z powodzeniem zajmuje się pozyskiwaniem funduszy europejskich. Wraz ze wszystkimi uczestnikami przedsięwzięcia zgłębia nieustannie tajniki enologii. Jest szczęśliwym mężem Marzeny oraz ojcem Tymka i Amelki. Ma nadzieję, że dzieci w przyszłości zasilą szeregi winiarzy.