W dniach 11-17 lipca sanepid przeprowadził kontrole w 138 pizzeriach w województwie zachodniopomorskim. Nieprawidłowości zostały stwierdzone w ponad połowie z nich.
Pracownicy Inspekcji Sanitarnej skupili się na ocenie procesu produkcji, stanu wykorzystywanych produktów, sposobie ich przechowywania oraz warunków higienicznych w lokalu. Niestety okazało się, że większość obiektów gastronomicznych pozostawia wiele do życzenia.
W części restauracji używano przeterminowanych składników, produkty były przechowywane na podłodze, a czasami artykułu gotowe do spożycia znajdowały się w bezpośrednim sąsiedztwie surowego mięsa. Zdarzało się, że właściciele lokali nie posiadali dokumentacji potwierdzającej pochodzenie produktów.
Sam stan pomieszczeń, w których przygotowywane są posiłki i w których odbywa się konsumpcja również nie był zadowalający. Pracownicy sanepidu stwierdzili m.in. problemy z systemem kanalizacyjnym i pajęczyny na ścianach.
– Za nieprawidłowości w bieżącym stanie sanitarnym nałożono 48 mandatów na łączną kwotę 14 tys. 150 zł – mówi rzeczniczka Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie Małgorzata Kapłan.
Polecamy także:
Napad na stację paliw nieopodal Turzynu. Sprawca w rękach policji
Szczecin: Awantura na Placu Grunwaldzkim. Lewicowi aktywiści blokują rondo