Ograniczenie marnowania żywności i pomoc ubogim to dwa główne cele, które realizują sklepy socjalne. Osoby w trudnej sytuacji materialnej mogą zakupić produkty z krótkim terminem ważności w dużo niższych cenach. Pierwsze takie miejsce powstało niedawno w Polsce.
Sklepy socjalne od dawna funkcjonują w innych państwach. W Polsce pierwszy tego typu sklep został otwarty w pierwszej połowie grudnia w Katowicach z inicjatywy Fundacji Wolne Miejsce. Od początku działalności cieszy się dużą popularnością.
W sklepach socjalnych sprzedawane są artykuły spożywcze i produkty chemiczne w dużo niższych cenach. Jedzenie, które można tam nabyć ma krótki termin przydatności do spożycia. Sklep zaopatrują producenci lub inni sprzedawcy, którzy nie chcą marnować żywności. Produkty, które niedługo wylądowałyby na śmietniku, sprzedawane są w atrakcyjnych cenach. Chleb kosztuje 50 gr, podobnie drożdżówka, kawałek ciasta, czy ponad kilogram pomidorów.
Zakupy w sklepie socjalnym zrobią osoby znajdujące się w złej sytuacji finansowej i posiadające specjalne zaświadczenie z Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej. Pracownicy MOPS wydają zaświadczenia upoważniające do dokonywania zakupów przez rok. Kupować w sklepie mogą również osoby skierowane przez prezydenta miasta interwencyjnie w wyniku nagłych zdarzeń losowych.
Działalność sklepów socjalnych realizuje przede wszystkim dwa cele: ograniczenie marnowania żywności i wsparcie osób w trudnej sytuacji finansowej.
W Polsce wyrzucane jest kilka ton jedzenia rocznie. Sprzedawanie jej w dużo niższych cenach pod koniec terminu ważności wydaje się jak najbardziej racjonalne. Skorzystają na tym osoby ubogie, które dzięki sklepom socjalnym są w stanie zaopatrzyć się w potrzebne produkty z własnych pieniędzy, bez odczuwania dyskomfortu jak w przypadku gdy otrzymują coś za darmo.