Katarzyna Filipowicz z XIII Liceum Ogólnokształcącego i Patrik Domenico Fassero Gamba z Liceum Ogólnokształcącego w Szczecińskiej Szkole Florystycznej dostali się do finału prestiżowego konkursu Explory. Zdobyli uznanie dzięki swoim innowacyjnym projektom naukowym.
Program Explory
Program Explory wspiera utalentowaną młodzież w realizacji innowacyjnych projektów naukowych i pomaga im zdobyć rozgłos na arenie międzynarodowej. To przedsięwzięcie, które pozwala rozwijać zainteresowania oraz poznawać inspirujących rówieśników i autorytety naukowe.
Konkurs składa się z trzech etapów: zgłoszenia projektu, etapu regionalnego i etapu ogólnopolskiego. Ostatni z nich odbywa się jesienią w ramach organizowanego przez Fundację Zaawansowanych Technologii wydarzenia – Gdynia Explory Week. Nagrodą główną jest stypendium naukowe w wysokości 10 tys. zł. Przewidziano też wyróżnienia w postaci wyjazdów na najbardziej prestiżowe zagraniczne konkursy naukowe dla młodzieży.
Młode talenty ze Szczecina
W aktualnej edycji konkursu zgłoszono ponad 230 projektów. W regionalnych etapach wyłoniono dziewięć najlepszych pomysłów. Autorami dwóch z nich byli uczniowie ze Szczecina.
Katarzyna Filipowicz z XIII Liceum Ogólnokształcącego wzięła „pod lupę” algi morskie i odkryła, że mają one pozytywny wpływ ma zasolenie gleb. Dzięki temu mogą być wykorzystywane w rolnictwie jako składnik nawozów.

Z kolei Patrik Domenico Fassero Gamba z Liceum Ogólnokształcącego w Szczecińskiej Szkole Florystycznej zbadał zużyte fusy kawy, które okazały się genialnym materiałem do tworzenia jednorazowych doniczek. Jednocześnie mogą być biodegradowalnym nawozem dla roślin.

Polecamy także:
Zakończenie wojny w Europie. Wyzwolenie czy kolejne zniewolenie Polaków?