Już dziś Wigilia Bożego Narodzenia. Na naszych świątecznych stołach będzie gościł m.in. barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, karp, śledzie czy kutia.
Wraz z pojawieniem się pierwszej gwiazdki zasiądziemy do stołów z naszymi najbliższymi. Pod obrusem położymy sianko i zostawimy jedno nakrycie wolne dla niezapowiedzianego gościa. Zgodnie z tradycją kolacja powinna rozpocząć się od wspólnej modlitwy i czytania fragmentów Ewangelii Mateusza, Łukasza lub Jana, w których pojawiają się wzmianki o narodzinach Jezusa. Wspólną wieczerzę poprzedza też dzielenie się opłatkiem i składanie życzeń.
Dania popularne i regionalne
Na świątecznym stole pojawia się 12 postnych potraw, co jest nawiązaniem do 12 Apostołów. Każdy powinien skosztować wszystkich dań, co ma zapewnić pomyślność na cały rok.
Najczęściej jako zupę podaje się barszcz czerwony z uszkami (czasami zupę grzybową, rybną, owocową lub postny żur). Polacy jedzą też kapustę z grzybami lub grochem, pierogi z kapustą i grzybami, paszteciki z grzybami i oczywiście przyrządzone na wiele sposobów ryby – smażonego karpia, śledzie, rybę po grecku czy rybę w galarecie.
Nie może zabraknąć też dań na słodko. Na wigilijnym stole króluje kutia, makowiec i aromatyczne pierniki. Do picia tradycyjnie podaje się kompot z suszu owocowego.
W różnych regionach Polski panują jednak inne zwyczaje. I tak np. na Śląsku serwuje się moczkę (deser przyrządzany z piernika, bakalii i ciemnego piwa), w Poznaniu szyszki z kaszy i bakalii, a na Podhalu moskole (placuszki z gotowanych ziemniaków) i postną kwaśnicę.
Polecamy także:
Liga Mistrzyń: Deklasacja siatkarek Grupy Azoty Chemik Police