Mieszkaniec Szczecina zajął 3. miejsce na Mistrzostwach Świata Pizzy. Ta prestiżowa impreza odbywa się od 1991 roku w miejscowości Rimini we Włoszech. Udział w zawodach brało kilkuset reprezentantów z całego świata.
Melio Kosti pracuje w szczecińskiej pizzerii MonoPoli, dzięki swojej genialnej pizzy neapolitańskiej zajął 3. miejsce na Mistrzostwach Świata Pizzy. Jest to impreza z bardzo długą tradycją, pierwsze mistrzostwa odbyły się bowiem w 1991 roku. Tym razem do rywalizacji stanęło kilkuset zawodników z wszystkich zakątków globu. Drużyna naszego kraju składała się w sumie z 8 reprezentantów.
Pizza neapolitańska lub pizza Napoletana to rodzaj pizzy, który powstał w Neapolu we Włoszech. Ten gatunek pizzy przygotowywany jest z prostych i świeżych składników: rzemieślniczego ciasta, surowych pomidorów San Marzano, świeżego sera mozzarella fior di latte, świeżej bazylii i oryginalnej, włoskiej oliwy z oliwek.
Melio Kosti delikatnie przełamał oryginalną formę neapolitańskiego przysmaku, okazało się to przepisem na sukces. Jego pizza zrobiona była z dodatkiem czerwonej kalabryjskiej cebuli, która jest słodka i zupełnie inna niż taka, którą możemy kupić w sklepie. Do tego kucharz dodał świeży kozi ser ricotta di capra fresca. Połączenie tych składników skradło serca jurorów. Na końcową ocenę składa się jednak wiele rzeczy pobocznych, sędziowie bardzo dokładnie obserwują produkcję na każdym jej etapie. Oceniany jest sposób wypieczenia, praca z ciastem oraz przede wszystkim smak.
Melio obiecuje jednak, że to nie koniec jego przygody z konkursem. W przyszłym roku planuje wygrać w swojej konkurencji. Zawodnik wie już gdzie popełnił drobne błędy i chce jeszcze usilniej szlifować warsztat swoich umiejętności. Trzymamy kciuki i życzymy dalszych sukcesów.
Polecamy także:
Gryfice: Jednego dnia okradł kilka sklepów i groził sprzedawcom. 29-latek trafił do aresztu
Szukali narkotyków, znaleźli złodziejskie łupy o wartości około 25 tysięcy złotych