Nowa jadłodzielnia powstała w Stargardzie przy ulicy Stary Rynek. Nowy punkt sąsiedzkiego dzielenia się żywnością, powstał w ramach programu „Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu”.
Marka Winiary otwiera jadłodzielnię w Stargardzie

Ponad 5 milionów ton żywności marnuje się rocznie w Polsce. W tym samym czasie wiele osób żyje na skraju ubóstwa. By przeciwdziałać marnowaniu jedzenia, w wielu miastach powstają jadłodzielnie, czyli miejsca, gdzie można pozostawić jedzenie dla innych. W czwartek, 2 grudnia do użytku został oddany kolejny taki punkt marki Winiary – w Stargardzie. W uroczystym otwarciu nowej jadłodzielni udział wzięli prezydent miasta Rafał Zając oraz Roman Żarnecki – prezes Fundacji CHOPS.
Bardzo cieszy nas, że tworząc kolejne jadłodzielnie możemy liczyć na przychylność miast i wsparcie lokalnych zespołów Fundacji. Dzięki ich zaangażowaniu nasze działania mają realne przełożenie na codzienność lokalnych społeczności – podkreśla Szymon Ulkowski Kierownik ds. e-Business i Komunikacji Europy Centralnej i Wschodniej w Nestlé Polska i dodaje – Mamy nadzieję, że stawiane przez nas jadłodzielnie nie tylko pomogą mieszkańcom miast dzielić się żywnością, ale także zwrócą ich uwagę na tak istotny problem, jakim jest marnowanie żywności w naszym kraju – istotny zarówno z perspektywy społecznej, jak i środowiska.
Ponad połowa żywności, która marnuje się w Polsce, pochodzi z gospodarstw domowych. Jadłodzielnia to po prostu lodówka lub szafka postawiona w miejscu ogólnie dostępnym, gdzie można zostawiać żywność, którą posiada się w nadmiernej ilości. Działa to w dwie strony, można także częstować się tym, co pozostawili inni. Produktami z jadłodzielni mogą częstować się wszyscy. Nie tylko osoby ubogie czy bezdomne, ale również każdy, kto akurat jest głodny albo potrzebuje produktu, który ktoś zostawił dla innych.
Marnowanie żywności to duży problem w całej Polsce. Często wyrzucamy produkty, których nie zdążyliśmy zjeść na czas. A przecież dookoła jest mnóstwo potrzebujących, którym te produkty mogłyby pomóc, zanim przestaną nadawać się do spożycia. Jako Fundacja chcemy, aby lokalna społeczność miała możliwość sąsiedzkiego dzielenia się jedzeniem i wzajemnego wspierania, dzięki czemu możemy jednocześnie ograniczyć marnowanie żywności. Zaangażowanie się we współpracę z marką Winiary i wspólne otwieranie takich punktów w różnych miastach Polski umożliwia te działania. Jesteśmy dumni, że możemy być częścią tego projektu – mówi Roman Żarnecki, Prezes Zarządu Fundacji CHOPS.
Polecamy także:
31-latek niedawno grał w Pogoni Szczecin. Teraz sprzedaje warzywa i korzysta z życia
Pogoń Szczecin: Kacper Kozłowski odejdzie do najlepszej ligi świata?
Szczecin: Stosy śmieci w Śródmieściu. Leżą na ławkach i chodnikach