Inspektorzy przeprowadzili kontrolę kaw, herbat oraz herbatek owocowych i ziołowych sprzedawanych luzem, jak również produktów w oryginalnych opakowaniach producenta dostępnych w sklepach. Przeanalizowano jakość towarów w 91 placówkach na terenie całego kraju. W wyniku kontroli stwierdzono nieprawidłowości w 54 sklepach, co stanowi ponad połowę skontrolowanych punktów.
Według informacji dostępnych na gov.pl, badania laboratoryjne ujawniły obecność zanieczyszczeń, takich jak: fragmenty muszli ślimaków, kamyki, kawałki plastiku, gałązki, cement, pióra ptasie, a także barwniki niedozwolone do stosowania w herbatach, takie jak E 102 (tartrazyna), E 104 (żółcień chinolinowa), E 123 (amarant). Stwierdzono również przypadki obecności niezadeklarowanych składników, na przykład w kawie oznaczonej jako 100% robusta wykryto ziarna arabiki.
Oprócz tego, kontrolerzy odnotowali przypadki zamiany asortymentowej, gdzie zamiast deklarowanych czarnej jagody i borówki, znaleziono aronię.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych podkreśliła, że więcej nieprawidłowości wykryto w przypadku kawy i herbaty sprzedawanych luzem. Nieprawidłowości te obejmowały m.in. brak informacji o składnikach, rodzaju (np. czarna, zielona, czerwona) oraz stopniu przetworzenia produktu (np. ziarnista, mielona, palona). Niektóre produkty były oferowane po przekroczeniu daty ważności.
W rezultacie inspektorzy wydali 36 decyzji o nałożeniu kar pieniężnych, wystawili 11 mandatów oraz sformułowali 49 zaleceń pokontrolnych.